Burgerparticipatie

Zijn burgerhulpverleners in te zetten bij meer dan alleen een reanimatie?

Op basis van deze hoofdvraag is Axira op zoek gegaan naar de mogelijkheid tot doorontwikkeling van burgerparticipatie in de ambulancezorg.
Vanaf 2008 zijn Axira leden succesvol actief met het betrekken van de samenleving bij de ambulancezorg. Nederland kent inmiddels meer dan 100.000 burgerhulpverleners die jaarlijks bij meer dan 5.000 reanimatie inzetten ondersteuning bieden. Deze ondersteuning levert honderden extra overlevenden per jaar op. De inzet van de lidorganisaties heeft geresulteerd in de oprichting van de stichting Hartslag voor Nederland en de ontwikkeling van HartslagNu in 2012.
hand shake burgerparticipatie pijkers innovatieOp 01 juli jl. is Hartslag voor Nederland opgegaan in een nieuwe landelijke stichting HartslagNu.
Axira lid AmbulanceZorg Limburg-Noord heeft onderzoek gedaan naar de mogelijke uitbreiding van de inzet van burgerhulpverleners.  Dit heeft geleid tot een projectvoorstel aan het MT van Axira. Dit voorstel voorziet in het uitvoeren van een pilot in het verzorgingsgebied van de AmbulanceZorg Limburg-Noord.  AmbulanceZorg Limburg-Noord wil in de praktijk kijken naar de meerwaarde van de inzet van burgers die eerder bij een patiënt kunnen zijn dan de dichtstbijzijnde ambulance. Het MT van Axira heeft positief ingestemd met het voorstel en is overgegaan tot de cofinanciering van het project.
Inmiddels is er in Limburg-Noord een lokaal team geformeerd dat de pilot voor gaat bereiden. De resultaten zullen worden gepresenteerd aan de leden van de coöperatie.

U bent hier: Home Pijlers Innovatie Burgerparticipatie